Filosofie introductiecursus

Wat is Filosofie?

Filosofie betekent ‘liefde voor de wijsheid’ of ‘verlangen naar kennis’. Maar wat is dat, wijsheid? Hoe kan je iets liefhebben als je niet weet wat het is? Wat voor soort kennis verwerft een filosoof? Kan ik dat ook, filosoferen? En zo ja, hoe doe ik dat dan? Allemaal vragen die tijdens deze introductiecursus filosofie aan bod komen.

Tijdens de cursus ‘Wat is filosofie?’ leer je zelf antwoord te geven op deze vraag, daarbij bijgestaan door de grote filosofen die je al eeuwenlang voor zijn gegaan. Tevens verwerf je inzicht in wat voor vragen deze filosofen aan zichzelf voorlegden en hoe ze daarmee zelf kennis verwierven: over zichzelf, over de wereld van hun tijd én over levensvreugd.

Saskia van der Werff – filosoof- introduceert op toegankelijke én interactieve manier wat filosofie is en geeft handvatten hoe je deze filosofie voor je eigen leven relevant zou kunnen gaan maken. Je kan zonder enige voorkennis deelnemen aan deze laagdrempelige cursus. Het belangrijkste vereiste voor deelname aan deze cursus is een gezonde dosis nieuwsgierigheid en interesse in de denkwereld van je mede-cursisten.

Elke les bestaat uit een inspirerende mix van theoretische en een praktische gedeelten. Saskia geeft tijdens de lessen veel ruimte voor interactie tussen de deelnemers. Na afloop van de les krijgen de deelnemers leestips en filosofische oefeningen mee waarmee ze op eigen tempo en naar eigen inzicht met de lesstof aan de gang kunnen.

Lesprogramma:

  • Les 1 Filosofie is …….? Met behulp van antwoorden van diverse filosofen op deze vraag, schetst Saskia een korte geschiedenis van de westerse filosofie.
  • Les 2 Hoe kunnen we weten? Aan de hand van deze klassiek-filosofische vraag gaat Saskia in op wanneer iets waar is en hoe we overtuigingen van waarheid kunnen onderscheiden. Een belangrijke kwestie in dit tijdperk van ‘alternatieve feiten’ en ‘nepnieuws’.
  • Les 3: Wanneer doen we het goede? Nadat Saskia enkele filosofen over ethiek de revue heeft laten passeren, onderzoeken de deelnemers met een gedachte-experiment hoe ze er achter kunnen komen wanneer ze het goede doen.
  • Les 4: Waarom vind ik iets mooi? Aan de hand van persoonlijke ervaringen van de deelnemers met schoonheid, laat Saskia de deelnemers ervaren hoe je zinvol kan twisten over smaak en schoonheid.

Open Dag
Het is aan te raden om onze jaarlijkse Open Dag op, zaterdag 7 september 2024 te bezoeken. Klik hier voor actuele informatie over de Open Dag.

Praktische cursusinformatie
   
Inschrijven: Inschrijven Filosofie introductie najaar
De Filosofie introductiecursus Wekelijks op maandagavond van 19.15 – 21.15 uur;
Start maandag 30 september 2024
Prijs: De cursusprijs Wat is Filosofie bedraagt €70,– voor 4 lessen van 2 uur.
Locatie: Wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2, 1825 PV, Alkmaar
Docent: Mevr. Saskia van der Werff