Ecologisch tuinieren

SUCCESVOL ECOLOGISCH TUINIEREN

Ecologisch tuinieren is een recreatieve bezigheid waarbij de productiviteit bedoeld is voor eigen gebruik. Het beste resultaat boek je met planmatig werken, met een op jouw tuin afgestemd teeltplan. Hierbij ligt het accent op groententeelt, bloementeelt is ondersteunend aan de groententeelt en gericht op het voorkomen van ziekten en plagen.

Wie succesvol ecologisch wil tuinieren bedrijft zijn tuinhobby met respect voor en gebruikmakend van de wetten van de natuur. Je krijgt kennis en inzicht op welke wijze je de samenwerking met de natuur succesvol maakt. De natuur is vergelijkbaar met een huishouding en is in zichzelf gericht op haar voortbestaan. In de mate dat je haar huishouding respecteert en haar voortbestaan ondersteunt, ben je zeker succesvol in ecologisch tuinieren. En brengt je tuin gezonde en smaakvolle producten voort.

Ecologisch tuinieren vraagt om inzicht in de natuur, specifiek in de bodem, in het bodemleven en in bemesting. Je maakt kennis met zgn. “signaalplanten”, (je noemt dat nu nog onkruid!) maar iedere plant draagt een signaal, een boodschap met zich mee in dienst van het succes van je tuin. Sommige signaalplanten helpen je om insecten en ziekten te voorkomen of te bestrijden.

Het cursusdeel “gewasverzorging” omvat de beschrijving van meer dan 70 verschillende groenten. Daarbij worden de rassen, teeltmethoden en – combinaties, bemestingseisen, ziekten en problemen besproken. Ook de teelt in potten en zakken komt aan de orde. (Tiny Gardens!)

Preventie en het bestrijden van aandoeningen en ziekten komen uitgebreid aan de orde. Vanuit ecologisch standpunt staat preventie centraal en, indien nodig, is bestrijding louter biologisch. Chemicaliën zijn niet aan de orde.

Na iedere les ontvangt u de uitgebreide PowerPointpresentatie als naslag in uw mailbox.

Over de docent:
Wil van Veen heeft als tuinbouwadviseur ervaring in grootschalige (tropische) tuinbouw en in de moestuin als amateurtuinder. Hij onderhoudt met zijn vrouw een moestuin bij een Alkmaarse Amateur Tuinvereniging. Hij verzorgde cursussen en praktijklessen voor de leden van zijn vereniging.

Open Dag
Het is aan te raden om onze jaarlijkse Open Dag op zaterdag 7 september 2024 te bezoeken. Klik hier voor actuele informatie over de Open Dag.

Cursusprogramma (wijzigingen zijn altijd mogelijk)
Les 1.1. Kennismaken met elkaar en met ecologisch tuinierenLes 1.2. Amaranten, zoals bietenLes 2.1. Het tuinbouwsystemen

Les 2.2. Asteraceae of composieten, zoals sla

Les 3.1. Een tuinplan

Les 3.2. Poaceae of grassen, zoals mais

Les 4.1. Moestuintechnieken

Les 4.2. Cucurbitaceae of komkommerfamilie, zoals courgette

Les 5.1. Bodemkennis

Les 5.2. Brassicaceae of kruisbloemigen, zoals kolen

Les 6.1. Scheikundige elementenLes 6.2. Solanaceae of nachtschaden, zoals tomatenLes 7.1. Bemesting

Les 7.2. Alliaceae of uienfamilie , zoals prei

Les 8.1. Ziektepreventie

Les 8.2. Fabaceae of vlinderbloemigen, zoals bonen

Les 9.1. Fythopathologie

Les 9.2. Apiaceae of schermbloemigen, zoals de wortel

Les 10.1. Samenvatting lessen x.1

Les 10.2. Overige plantenfamilies

Praktische cursusinformatie
Inschrijven: Inschrijven Ecologisch tuinieren 1
De lessen staan gepland op woensdag 19.00 – 21.00 uur op 4 en 18 oktober, 1, 15 en 29 november, 13 december 2023, 10 en 24 januari, 7 februari en 21 februari (op de tuin) en 6 maart 2024.
Inschrijven Ecologisch tuinieren 1a
De lessen staan gepland op woensdag 19.00 – 21.00 uur op 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december 2023, 17 en 31 januari, 14 en 28 februari en 13 maart 2024.
Prijs: De kosten voor een cursus van 10 lessen van 2 uur zijn € 145,00. In overleg met de cursisten worden er praktijklessen ingepland.
Lesbenodigdheden: Aantekenmateriaal
Locatie: OSG Willem Blaeu, Robonsbosweg 11, 1816 MK Alkmaar
Docent: Wil van Veen
e-mail: wilvanv1@gmail.com