Vind jezelf

Je staat op een punt in je leven, dat je tegen jezelf zegt: Ik weet het allemaal niet meer! Zodra je dat zinnetje tegen jezelf zegt, doe dan een pas op de plaats. Je geeft met dit zinnetje aan jezelf een boodschap af. Wedden dat de dingen in je leven niet lukken, zoals jij graag wilt? Wedden dat jij in ‘gevecht’ bent met het leven en dus met jezelf? Dan is het tijd voor verandering. Dan is het tijd om de ‘strijd’ die je voert met het leven en dus ook met jezelf aan te gaan pakken en jezelf te gaan herprogrammeren. Door het volgen van 5 workshops: Grip op piekeren, Gooi het roer om, ga leven!, Verbindend communiceren, leven vanuit je volwassen Ik en Grenzen stellen is niet moeilijk, te volgen ben jij klaar om het leven te gaan omarmen in plaats van er mee in gevecht te zijn. Zie ik je bij de workshops! Inschrijven op een van de 5 workshops kan ook!

1. Grip op piekeren

Je piekert veel en hebt vaak vragen in je hoofd naar aanleiding van iets wat je is overkomen. Je zoekt naar de antwoorden, die komen maar niet. Je gaat zelf in je hoofd de antwoorden bedenken. Je gaat dus naar het antwoord zitten gissen. Gevolg: Piekeren, zorgen maken. Vaak zit hier angst onder. Angst voor het antwoord, angst om de ander pijn te doen, angst om de ander kwijt te raken, etc. Wat je niet in de gaten hebt, is, dat door het niet stellen van vragen je bij jezelf ook angst oproept door het piekeren en je jezelf daardoor kwijtraakt en pijn doet…..en dat terwijl je angstig bent voor het antwoord, wat wel eens heel anders kan zijn, dan je in gedachten zelf hebt bedacht. En door te vragen, kan je zomaar iets heel moois mogen ontvangen…… In deze workshop word je bewust van je eigen patroon, doorzie je dat jij het zelf bent die het piekeren veroorzaakt. Dat is de eerste stap naar grip op piekeren. Dan krijg je handvatten aangeboden om te gaan stoppen met piekeren.

2. Gooi het roer om. Ga leven!

Bij alles wat je doet, voel je dat het je bezig houdt. Ergens onbezonnen aan beginnen is er niet bij. Je analyseert alles in je hoofd, de voor en de tegens, je ziet op tegen de dingen, bang dat het je niet gaat lukken, of dat je faalt. Ook vraag je je vaak af of je het allemaal wel goed doet en wat mensen van je denken. Je bent bang je mening te geven, dus houd je je vaak maar op de achtergrond. Hier wil je vanaf, je wilt gewoon kunnen leven zoals jij wilt en je eigen keuzes maken en je veel minder aantrekken wat de buitenwereld van je vindt en gewoon kunnen en durven zeggen wat je van iets vindt. Je wilt gehoord/gezien worden. Je wilt gelukkig zijn met wie je bent, je leven leiden zonder je al te veel zorgen te maken over iets. In deze workshop ga je leren naar jezelf te kijken. Hoe kom ik op anderen over, is dat gelijk zoals ik mijzelf zie? Wat zou ik aan mijzelf willen veranderen? Je gaat je bewust worden wat angst met je doet en hoe je die angst kan gaan omzetten naar kracht. Je krijgt lef om het roer om te durven gooien, je bent klaar om Echt daadwerkelijk te gaan leven. Meer onbezonnen, minder zorgend makend, je bewust geworden dat je het leven niet kunt controleren en door juist die controle achterwege te laten het leven zich ten volle in positiviteit aan jou aanbiedt. In deze workshop ga je leren naar jezelf te kijken. Ga je inzien waardoor het komt dat je nu zo n het leven staat en het leven je maar niet geeft wat je eigenlijk zo graag zou willen. Zie je in dat jij het zelf bent die het leven tegenhoudt en je maar een hele kleine verandering hoeft toe te passen om het roer om te gooien en te gaan leven!

3. Verbindend communiceren

We leggen zo snel de bal bij de ander: jij doet dit en jij helpt me nooit, jij bent er niet voor mij, etc…..of er wordt überhaupt niet meer met elkaar gecommuniceerd. Het is de kunst om vanuit jezelf, vanuit je gevoel te gaan communiceren en dat is een kunst op zich. Leg je de bal bij een ander neer, voelt dat als een aanval. Door vanuit jezelf te communiceren, door aan te geven wat iets met je doet, verbind je je met die ander, stel je je open, zodat de ander ook open staat voor een gesprek. In de workshop bestaat het eerste gedeelte uit, inzicht krjgen in verbindend communiceren en waarom dat zo belangrijk is. Leer je aan de hand van het oefenen door middel van rollenspel hoe je verbindend kunt communiceren in het tweede gedeelte. Je krijgt inzicht in hoe de meeste conversaties verlopen, wat dat met een ander doet en hoe of je op een andere manier kunt communiceren, waardoor je zelf lekkerder in je vel komt te zitten en je echt met de ander verbindt. Gevolg, innerlijke vrijheid.

4. Leven vanuit je volwassen Ik

Volwassenrol? Nog nooit van gehoord. Deze rol bestaat wel degelijk. En als je de volwassenrol niet pakt in je relatie. Grote kans dat je relatie strandt. Niemand start een relatie met de intentie om op een gegeven moment uit elkaar te gaan. We zijn verliefd, houden van elkaar en we willen niets liever dan samenzijn, delen en voor altijd bij elkaar blijven. Toch stranden veel relaties. De cijfers liegen er niet om. Zo’n 40% eindigt in een scheiding of het uit elkaar gaan. Een einde van een relatie brengt veel emoties met zich mee, voor jezelf en zeker ook voor eventuele kinderen. Dit is niet wat je voor ogen had toen je in de relatie stapte. Waar is het misgegaan? Het spreekwoord luidt: Waar 2 kijven, hebben 2 schuld en dat klopt nog steeds. Zolang je de volwassenrol niet pakt in een relatie, gaat het een keer mis. Vaak zijn we ons niet eens er van bewust dat we een rol aanmeten in een relatie. Om een voorbeeld te noemen: Van huis uit pakt de vrouw de verzorgende rol, zit in haar genen. Als zij hierin “doorslaat”, omdat ze het fijn vindt om te zorgen, dan heeft dit effect op je relatie. Je pakt dan eigenlijk de ouderrol in de relatie en je partner zal dat misschien wel even fijn vinden, maar op een gegeven moment niet meer. Je duwt je partner daarmee in de kindrol. Er zal verzet gaan komen op een gegeven moment. Andersom kan uiteraard ook. Als de man graag “overheerst”dus doorslaat in zijn stuk, pakt de man de ouderrol en de vrouw de kindrol, ze laat het toe, geeft geen grenzen aan. Vaak zit hier angst onder om de ander kwijt te raken. Dit wil je niet meer. Je wilt dolgraag een fijne relatie. Daar hoort de volwassenrol bij.

Wat ga je leren in deze workshop?
• Wat zijn de rollen in een relatie
• Inzicht krijgen in de rol die je nu onbewust pakt
• De oorzaken benoemen waarom je nu juist deze rol in de relatie pakt
• Wat is de volwassenrol in een relatie
• Hoe pas ik deze toe
Het pakken van de volwassenrol komt niet alleen je relatie ten goede, ook de relatie met jezelf geef je een boost.

5. Grenzen stellen is niet moeilijk

• Ga je vaak op allerlei verzoeken in?
• Wil je graag anderen helpen?
• Wil je graag aardig gevonden worden?
Indien je bovenstaande vragen met Ja kunt beantwoorden, dan heb jij waarschijnlijk moeite met het stellen van grenzen. Grenzen stellen is niet egoïstisch, het geeft aan dat je kiest voor je eigen behoeften. Grenzen aangeven gaat niet over leren ‘nee’ zeggen. Je moet juist leren om ‘ja’ te zeggen.
‘Ja’ tegen jouw eigen behoeften. Wat je mag leren, is om weer te voelen wat voor jou belangrijk is. Op het moment dat je in contact komt met die behoefte is het meestal helemaal niet zo moeilijk om je hart te volgen en grenzen te stellen. Behoeften bepalen in belangrijke mate je leven. Door geen grenzen aan te geven, ervaar je bij jezelf emoties: boos, verdrietig, teleurgesteld, gefrustreerd of gekwetst. Vaak ben je ze nauwelijks bewust. Wanneer je te vaak instemt ben je een trouwe hond voor anderen maar niet voor jezelf. De kans is groot dat je je uiteindelijk gebruikt of overbelast gaat voelen. Het voordeel is dat iedereen je aardig vindt, maar daar is de lol snel vanaf als je jezelf niet meer aardig vindt. Door de overbelasting kom je steeds verder van jezelf af te staan. Je doet dingen die je eigenlijk niet wilt doen of je bent de hele tijd bezig je best te doen. Je mist steeds meer het plezier in je werk, je leven. Misschien krijg je last van sombere buien, piekeren of perfectionisme. Op een gegeven moment laat het lichaam je weten dat je te ver gaat door allerlei klachten zoals hoofdpijn, darmklachten, vermoeidheid en aanhoudende ontstekingen. De noodzaak om grenzen te stellen dient zich hiermee aan. Dat betekent dat je duidelijk zegt wat je niet wilt. Hier ligt vaak het probleem. Je vindt het lastig ‘nee’ te zeggen of op te komen voor jouw wensen, omdat je denkt dat je dan egoïstisch bent. En wat moet ik dan er mee dat ik mij egoïstisch voel als ik mijn grenzen aangeef? In deze workshop ga je leren te luisteren naar je eigen behoeften en leer je hoe je grenzen kunt aangeven, zonder je egoïstisch te voelen. Grenzen aangeven vergroot je zelfrespect. Je geeft daar mee aan dat je jezelf en de ander de moeite waard vindt.

Over mijzelf
Laat ik mij even voorstellen. Ik ben Yvonne Witteveen, gediplomeerd counselor, coach op velerlei gebieden. Ik werk als Verander/Inzicht & Bewustzijnscoach.
Na een relatie van ruim 20 jaar stond ik ineens alleen voor de opvoeding van mijn toen acht-jarige zoon. Die opvoeding moest gecombineerd worden met een meer dan fulltime baan als trainer, opleidingsadviseur door het hele land heen. Stress begon mij voor de voeten te lopen, ik wilde het goed doen, te goed, mocht van mijzelf geen fouten maken. Stelde hoge eisen aan mijzelf en ook aan mijn omgeving. Tot er een moment in mijn leven kwam, dat ik dacht, waar ben ik toch mee bezig, ga eens leven, Echt leven… Mijn zware baan opgezegd en ben mij gaan richten op die dingen die in het leven echt belangrijk zijn. Het echte leven voor mij is, het leven als een uitdaging te zien en niet als zwaar. Het betekent Jezelf vinden en aan het roer staan van je eigen leven. We hebben zoveel kracht in ons en ik kan jou helpen die kracht in Jezelf te vinden.
Je kunt bij mij terecht voor: Individuele Coaching / Relatiecoaching / Stresscoaching / Jongerencoaching / Kindcoaching / Gezinscoaching/ Luistercoaching/ Bedrijfscoaching / Teambuilding.
Ook verzorg ik Trainingen & Workshops en Lezingen in mijn eigen Academie: De Bewust-Zijn Academie en geef ik deze ook door het hele land heen.

Open Dag
Ter oriëntatie op de cursus die u wilt gaan volgen, kunt u onze Open Dag bezoeken. Klik hier voor actuele informatie over de eerstvolgende Open Dag.

Vind jezelf
Najaar 2017
 
Vind jezelf Data voor de 5 bijeenkomsten: maandag 30 oktober, 6, 13, 20, 27 november, 19.00 – 21.30 uur.
Prijs: De cursusprijs bedraagt € 90,00 voor vijf lessen van twee en een half uur.
U kunt zich ook opgeven voor één, twee, drie of vier workshops. De prijs per workshop bedraagt € 20,–.
ATTENTIE: Als u zich niet voor alle 5 workshops opgeeft, vermeld dan duidelijk het aantal workshops en voor welke workshops u zich inschrijft!!!
Locatie: Wordt nog bekend gemaakt.
Docent: Yvonne Witteveen
Praktijk Vind Jezelf, Bernard Zweerslaan 16, 3741 HN Baarn
www.vind-jezelf.nl
www.yvonnewitteveen.nl
Email: Yvonne Witteveen
Mobiel: 06 5025 7634