Verbeter de relatie met jezelf

Hoe bouw je aan een harmonische relatie met jezelf (en indirect met anderen)?

Cursus: ‘Verbeter de relatie met jezelf’

Als je leven niet loopt zoals je het voor ogen had, is dit een teken voor bezinning en koerswijziging.

-De relatie met jezelf is de belangrijkste relatie die je ooit zult hebben. Uiteindelijk zijn we zelf de enige persoon met wie we vanaf onze geboorte tot aan onze dood een relatie zullen hebben. Daarom kun je maar beter tijd steken in een goede relatie met jezelf, zéker voordat je een (nieuwe) relatie met iemand anders aangaat.

-Een gezonde relatie met jezelf vormt een belangrijke basis voor al je andere relaties. Een gezonde relatie met jezelf vraagt dat je verbonden bent met je lichaam en hele wezen. Wat houdt dat in? Je stemt je af op de signalen van je lichaam en je reageert erop. Reageren op deze signalen kan betekenen dat het nodig is beter grenzen te stellen. Een gezonde relatie met jezelf bestaat uit het maken van ruimte voor alles van jezelf, inclusief je onzekerheden en onvolkomenheden. Je voelt je daardoor completer en je maakt ruimte voor het gevoel dat je vrij bent om jezelf te zijn.

-Een gezonde relatie is ook gebaseerd op nieuwsgierigheid en kennis over je motieven, intenties en behoeften. Het gaat om het onderzoeken van je acties en je motivaties, van je gedachten en gevoelens. Waarom voel ik me zoals ik me voel? En wat kan ik aanpassen om me beter te voelen? Welke dingen werken voor of tegen me? Wat is helpend en helend en wat staat mij juist in de weg?

-Om de patronen te helen die ons ongelukkig en verdrietig maken, moeten we eerst onze relatie met onszelf versterken. Daarmee beginnen we het helingsproces.

-De relatie met jezelf verbeteren lukt het beste door te werken aan zelfkennis en daarmee aan de verruiming van het (zelf)bewustzijn. Een gezonde relatie met jezelf is een continu proces, steeds weer, net als elke relatie met een ander. De aanpak van de een kan sterk verschillen met die van de ander. Door uitwisseling met elkaar en met name door het raadplegen van de aangeboden achtergrondinformatie worden manieren en enkele oefeningen onder de aandacht gebracht waarmee je elke dag aan een zinvolle, vervullende relatie met jezelf kunt werken. Zo kan een hechte emotionele basis in jezelf ontstaan waar je ook op moeilijke momenten op kunt terugvallen.

-Wanneer je een goede en gezonde relatie met jezelf hebt, komt geluk van binnenuit. Hierdoor is jouw geluk minder afhankelijk van externe factoren. Uit onderzoek blijkt dan ook dat mensen die zichzelf helemaal accepteren minder vaak klachten hebben. Dan kun je helemaal jezelf zijn, en trek je de mensen aan die echt bij je passen. Over dit en andere onderwerpen gaat het in de cursus.

-Een gezonde relatie met jezelf krijgen is niet iets wat je van de een op de andere dag kunt. Tijdens dit proces is het belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen, goed voor jezelf te zorgen, en jezelf op de eerste plaats te zetten. Als je de neiging hebt om te veel te geven of de rol van verzorger op je te nemen voor je vrienden, familie of partner, herinner je dan dat je je eerst aan jezelf moet geven. Om je veilig in je eigen lichaam te kunnen voelen en overtuigd te zijn van je waarde als mens, moet je afgestemd zijn op je behoeften, en je eigen welzijn bovenaan je prioriteitenlijstje zetten. Je moet het anders gezegd ook leuk met jezelf hebben of goed met jezelf voorhebben.

-Wanneer je het beste met je voor hebt en dit je aanspreekt, is het beslist de moeite waard om je voor deze cursus in te schrijven.

Open Dag
Het is aan te raden om onze jaarlijkse Open Dag op zaterdag 7 september 2024 te bezoeken. Klik hier voor actuele informatie over de Open Dag.

Praktische cursusinformatie
Inschrijven: Inschrijven Verbeter de relatie met jezelf
De cursus verbeter de relatie met jezelf is 8x op dinsdagavond 19.00-21.00 uur; lesdata: 1, 8, 15 en 22 oktober, 12, 19 en 26 november en 10 december 2024.
Prijs: De cursusprijs bedraagt € 117,– voor acht lessen van 2 uur.
Lesmateriaal: Het cursusmateriaal, kosten € 30,–, wordt door de docent verzorgd.
Dit dient tijdens de eerste les met hem afgerekend te worden.
Locatie: O.S.G. Willem Blaeu, Robonsbosweg 11, 1816 MK Alkmaar
Docent: Dhr. A. Martens
tel: 0226 313 456
e-mail: w2hve@telfort.nl